Travel

Senarai Blog & Vlog Travel Yang Menarik Untuk Dikunjungi

Spread the love

Assalamualaikum dan hi semua! Ara ara~ hahahahah! Boleh tak aku nak buat intro baru macam ni pulak. Baru lah nampak aku ni peminat anime. Ok, kali ni aku nak kongsi dengan korang blog dan vlog travel yang aku pernah baca dan tengok video.

Jadi kalau dah ada niat nak start pergi travel boleh lah baca blog dan tengok video mereka ni untuk korang tambahkan ilmu pengetahuan. Kalau nak baca saja-saja pun best jugak. Intro pun dah panjang, jom tengok list di bawah:

BLOG – MALAYSIA

  1. Jari Manis : Travel List
    • Blog paling best nak baca adalah cerita kak JM pergi ke Beijing, start sini lah aku terus stalk post-post dia.
  2. Engr. Park Su S, P. Tech Official Blog
    • Selain travel, blog ini juga turut berkongsi mengenai ilmu pengetahuan kewangan seperti pelaburan emas, elektronik dan lain-lain lagi.
  3. Travel My Way
    • Blogger ni dah cover 48 buah negara duh! Korang patut jenguk blog dia.
  4. Lily Riani Travelholic
    • 45 buah negara dah weh! Banyak gila! Blog ini ditulis dalam bahasa Inggeris.
  5. Pojiegraphy
    • Aku taktahu nak baca blog ke nak tengok gambar. Sebab gambar dalam blog ni cantik-cantik. Ada bahasa Inggeris dan ada jugak bahasa Melayu.
  6. Fikri Zamri
    • Alang-alang follow blog dia, korang pergi subscribe channel Youtube dia sekali. Gempak gila weh video dia! Serious cakap!
  7. Zyzool Myra Travel
    • Blog travel bersama-sama dengan kanak-kanak. Ha! How you like that?!
  8. Wander Honey
    • Tak takut ke travel solo? Perempuan pulak tu?! Okay, baca blog ni.
  9. Arylje
    • Blog ni pun macam pojiegraphy jugak, cantik2 betul gambar travel tu.
  10. Faraamusa
    • Selain cerita travel, blog ni jugak ada berkongsi mengenai tips-tips travel.
  11. Travel & Food Blog
    • Aku suka bila Zila ni tulis pasal kebersihan satu-satu tempat. Hahahah! Jujur habis lah dia tulis.
  12. Ija Rania Farhan Danial
    • Blog yang detail, kemas dan teratur. Semua detail ada heading dengan paragraph. Table pun ada warna ikut kategori.
  13. Pelancong Tegar
  14. Jejak Jepun
  15. Fatin Days

VLOG – MALAYSIA

  1. Fikri Zamri
  2. Pika Pikoo
  3. Khairul Jamain
  4. Pojiegraphy

BLOG – LUAR NEGARA

  1. A Boy In A Hotel Room
    • Blog mengenai review hotel. Best jugak baca kot nanti korang nak survey2 hotel ke kan?

VLOG – LUAR NEGARA

  1. Karl Rock
    • Membongkarkan taktik scam yang berlaku di India. Ada satu video ni dia cerita pasal scam letak najis kat kasut. Aduh! Macam ni pun boleh eh?
  2. Mark Harrison
  3. Drew Binsky
  4. In Between Lattes
  5. JetLag Warriors
  6. Van Fernandez
    • Dia ada kongsi cinematic travel videos. Korang perlu tengok video Japan yang dia shot guna iphone je. Lawa gila!
  7. Flying The Nest
  8. Syifa Adriana
    • Aku follow Syifa dari video dia ketika di China. Start dari situ aku subscribe dan tengok semua video dia. Best! Tambah-tambah dengar dia speaking fuhh!
  9. Backpacker Tampan
    • Lepas tengok video dia pasal lockdown di Bali, serious aku pun nak pergi tempat yang sama. Cantik gila weh bamboo house tu!
  10. Erik Hedenfalk
    • Cinematic video.
  11. Mark Wiens
    • Korang suka travel dan buru makanan best kat tempat tu? Korang patut tengok channel ni. Segala mak nenek punya makanan ada tau!
  12. Lost LeBlanc
  13. Francesco Lux Travel
  14. Dany #gotaworldtosee
  15. Girl vs Globe
    • Korang patut tengok dia punya solo travel tips as a women. Mana tahu one day hangpa nak jelajah satu dunia sorang-sorang kan? Baru adventure namanya.
  16. Rosie Gabrielle
  17. Eva zu Beck
  18. Lexie Limitless
  19. Karl Watson: Travel Documentaries
  20. Backpacking Bananas
  21. World Wanderista
  22. Ken Abroad

Setakat ni sahaja lah perkongsian aku. Macam biasalah, sekiranya ada maklumat baru, aku akan update post nih. Atau kalau korang ada lagi blog dan vlog untuk dikongsi selain apa yang ada di atas ni, boleh drop kat komen, nanti free aku update. Heheh!

Terima kasih banyak-banyak buat korang yang sudi singgah di blog aku.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *